Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fórum

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kiss Csaba válasz

FVSZ,2013.02.10 17:30

Tisztelt Kiss Csaba Úr!
Alapelv, hogy a közérdekű bejelentőt, és a jóhiszemű bejelentőt ne, érheti semmi hátrány azért, mert az általa vélt problémákat jelzi az illetékes hatóságoknak.
Ha belép a szakszervezetünkbe, és ad egy meghatalmazást, és egy részletes panasz elírást, akkor Ön helyett eljárunk. Első körben a munkáltatónak jelezzük a problémákat, és, ha nem szünteti meg, akkor hatósági ellenőrzéseket kérünk.
Célszerű lenne, ha lefotózná az őrhelységet minden szögből, ahol látszanak a falak, és a körülmények.
A penészes fal, a hiányzó közművek munkavédelmi jellegű problémák. Felhívom a figyelmét, hogy a penészes fal betegséghez is vezethet, ha hosszabb távon tartozókodik valaki az ilyen falak között, és akár allergiát is kiválthat. (Nem vagyok orvos, hanem ezt magam is tapasztaltam.)
A törvénytelen órabér, a bérpótlékok és a szabadság megvonás munkaügyi probléma, amihez kérem, hogy fényképezzen le, vagy fénymásoljon le mindent, ami a munkahelyén található. Minden dokumentum fontos lehet.
Az alvállalkozói láncolat már rendőrségi ügy, mert a vagyonvédelmi tevékenységet folytató vállalkozás kötelezettséget szegett meg, ha igaz, amit leírt.
Javaslom, hogy keressen meg hivatalosan, és megbeszéljük a részleteket.

Re: Kiss Csaba válasz

szakszervezet,2013.02.10 19:49

Köszönöm a gyors választ,természetesen mindent levideóztam,a falakat,őrnaplót,jelenléti íveket,szolgálat beosztást...stb.Mindenképp belépnénk a szakszervezetbe,mert a sorozatos törvénytelenségek végett nem csak én,hanem több kollégám is feljelentené őket.Már csak az lenne a kérésem,hogy legyen kedves tájékoztatni,hogy tudunk a szakszervezethez csatlakozni?Válaszát előre is köszönöm!

Győr,Újvilág u 6

Kiss Csaba,2013.02.10 15:44

Tisztelt Szakszervezet!A következő problémával fordulok önökhöz:A cégnél amely alkalmaz 24-48-as rendszerbe dolgozom,netto 450ft-os órabérért.Pihenőidő nincs,bérpótlékok nincsenek,se szabadság,se táppénz.Gyakorlatilag ahány órát dolgozik az ember,annyit számolnak el.Nemrég átkerültünk úgynevezett munkaerő közvetítőhöz,az ellenőrzéseket a fővállalkozó cég végzi,de más cég ruháját hordjuk.Nagyon úgy néz ki,hogy itt alvállalkozói láncolat van.A telephely,ahova most kihelyeztek bennünket,se víz,se villany,se fűtés,a fal szürke a penésztől.Többed magammal szeretnénk a céget feljelenteni,mert elegünk van a cég visszaéléseiből,az lenne a kérdésem,ha belépnénk a szakszervezetbe tudnának-e nekünk ebben segíteni?Ja és ha valaki szólni mer,azt azonnal kirúgják!Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz: Munka

FVSZ,2013.02.06 15:24

Kedves Balázs!

Ha a 12 órás szolgálatai alatt tud 4 órát aktívan pihenni megszakítás nélkül, akkor havi 240 óráig nettó 64.760 Ft, azaz bruttó 114.000 Ft jár. Ha nem tud pihenni egy az erre a célra kijelölt pihenő helységben, akkor járnak a bérpótlékok. A bérminimum évente emelkedik, amiről nem álom kérdése, mert valóság, és főleg nem kívánság műsor a munkáltatónak. Az este 18:00 és reggel 06:00 közötti szolgálatért a bruttó 655 Ft-ra járó +30%-os műszakpótlék já, valamint a 174 órán felül ledolgozott munkáért a bruttó 655 Ft-ra jár az 50%-os túlóra pótlék, ha nem tud egybefüggően pihenni 4 órát. Készenléti jellegű munkakör viszont 2 fő vagyonőrrel valósulhat meg, mert, ha az egyik a pihenő idejét veszi ki, addig a másiknak ott kell lennie és dolgozni kell. Ha a munkabér nem éri el a 2013.-as szintet, és nem tud pihenni sem 4 órát, de bérpótlékokat sem kap, akkor az a területileg illetékes Munkaügyi Felügyelet hatásköre. Felhívom a figyelmét, hogy, ha az őrnaplókban, és a jelenléti ívekben is mindenhol fel van tüntetve, hogy fejenként 240 órát dolgoztak mindannyian, de csak a bérminimumot kapják meg, akkor felmerül a munkáltatással összefüggésben elkövetett adó és TB csalás bűntettének gyanúja is! Ugyanis, ha a megrendelő minden egyes óráért fizet, amit Önök ledolgoztak, akkor a munkáltató is köteles kifizetni. Az nem törvényes, hogy a megrendelő kifizeti a fejenkénti 240 órát, de a munkavállalók meg csak a 174 órára járó összeget kapják meg. Ez a területileg illetékes Adó Hivatal hatásköre.
Amennyiben a tűzeset megtörténik, akkor minden esetben KÖTELEZŐ a területileg illetékes tűzotóságot értesíteni, mert ők a szakhatóság, és kizárólag a tűzoltóság jogosult tűzzel kapcsolatos dolgokat kivizsgálni.
Ha Önöknek csak annyi a teendő, hogy szemrevételezzék, hogy van-e tűz, vagy sem, akkor ez még belefér a hatáskörbe, de, ha már bármilyen tűzvédelemmel kapcsolatos feladatokat is adnak (pl. tűzriadóban és a kiürítésben a teendők, tűzoltás, stb.), akkor ehhez kell a megfelelő tűzvédelmi oktatás a munkába állás előtt, és bizonyos időszakonknét is. A tűzjelzőrendszer kezeléséhez kell egy oktatást is tartani a hozzáértő személytől. Védőital jellemzően akkor kell, ha szabadég alatt dolgoznak az emberek, és nyáron a tűző napon a kánikulában (hűtött ivóvíz), valamint télen a fagyban kell (pl. meleg tea). A védő ital hiánya, valamint a munka- és tűzvédelmi oktatás elmaradása a területileg illetékes Munkavédelmi Felügyelet hatásköre.
Ha minimális tűzesetről van szó (ami nem robbanás veszélyes), amit ellehet oltani egy hordozható készülékkel is, akkor nem feltétlenül kell hozzá védőfelszerelés, viszont a komolyabb tüzekhez meg a tűzoltóságnak van megfelelő eszköze. A komolyabb tüzeket is ők olthatják el.
A formaruhának minimum 1 év, maximum 2 év a kihordási ideje, utána térítés mentesen kellene újat adni. 2012-től annak a cégnek a formaruháját kell viselnie minden vagyonőrnek, amellyel munkajogviszonyban áll! Ha ez nem így van, akkor a területileg illetékes Rendőrkapitányságnak kell jelenteni a problémát.
Célszerűnek tartom, hogy az őrszolgálati dokuentumokat fénymásolja le, vagy fotózza le (őrutasítás, őrnapló, esemény napló, jelenléti ív, munkaidő beosztás, stb.) a saját maga érdekében.
A hatóságokhoz akár névtelen bejelentéseket is lehet tenni, csak kellő információval kell szolgálni, ami a problémákat illeti.
De, ha belép a szakszervezetünkbe, akkor mi is eljárhatunk Ön helyett, ha a belépési nyilatkozatot kitöltve elküldi, és egy részletes panasz leírást a meghatalmazással. A tagdíjat is ezzel egy időben kell rendezni, mert a hatóságok ellenőrzik, hogy minden feltétel teljesül-e ahhoz, hogy Önt képviseljük. Kérésére az adatait zártan kezeljük.

Munka

Balázs,2013.02.06 13:54

Tisztelt FVSZ!
A munkáltatóm és köztem kötött munka szerződésben havi 240 óra munkaidő és bruttó 108000 ezer forint van, amit még tavaly kötöttünk. A munkaviszonyom készenléti jellegű, ez 2 nappali és 2 éjszakai műszak 12 órában. Egy viszonylag nagy helyet őrzünk amit nappal 3-szor este 7-szer kell körbe járni, megadott időre és elhelyezett csekkpontokon csekkolni sorban. Nemrégen megkaptuk a tűzjelző rendszer felügyeletét, aminél ha jelzés van akkor egy őrnek ki kell vizsgálni, hogy tényleges tűzeset van-e. Ehhez semmiféle védőfelszerelés nem társul. Azt mondták órabér emelésről ne is álmodjunk. Munkaruha régi, kopott, azt sem kapunk. Védőital nincs. Törvényszerű ez így?

Válasz

FVSZ,2013.02.03 10:07

Tisztelt Kovács Béla Úr!
Az objektumőrzési munka az vagyonvédelmi tevékenység, amihez kell a vagyonőri igazolvány. Az igazolvány kiváltásához kell a vagyonőri bizonyítvány is. Az igazolvány kiváltásához kell az erkölcsi bizonyítvány, és most már el kell végezni egy kötelező továbbképzést is külön. Mind ezek birtokában lehet csak objektumőrzési munkát vállalni hivatalosan.
Felhívom a figyelmét, hogy a 240 óra munkára 2013-tól már nettó 74.670, azaz bruttó 114.000 Ft-ot kell, hogy adjon a munkáltató, amennyiben a 24 órás szolgálata alatt van lehetősége aktív egybefüggő megszakítás nélküli 8 óra pihenésre (alvásra) egy külön pihenő helységben. Ha ez ne mvalósúl meg, akkor a bérminimumnál sokkal több munkabér jár Önnek! (pl. bérpótlékok). A kötelező legkisebb órabér nettó 545, bruttó 655 Ft, aemlybe nincsbenne semilyen pótlék, vagy szabadság. Ez a személyi alap órabér 174 órára havonta. A 174 óra felett 50%-os túlórapótlék, valamint 30%-os műszakpótlék jár az este 18:00-06:00 közötti időszakra, ha nincs lehetőség 8 óra pihenésre.

Győr

Kovács Béla,2013.02.02 15:26

Tisztelt FVSZ!
A munkáltatóm objektumőrként alkalmaz havi 240 órában 68000 Ft-ért. Azt szeretném megtudni hogy az objektum őri tevékenységhez szükséges-e személy és vagyonőri igazolvány, vagy 8 általános végzettséggel is alkalmazhatják az embert?

Budapest

csősz lászló,2013.01.28 16:36

Válasz

FVSZ,2013.01.25 21:58

Tisztelt Rex!
Az, hogy a panasztétele miatt elbocstották, azzal az alapvető emberi jogai sérültek, mivel panaszt bárki, bárhol tehet. Ez benne van az Alaptörvényben is (IX Cikk).
(1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.

Emellett a vélemény nyilvánítása miatt is érte hátrányos intézkedés, vagyis diszkrimináció.
2003. évi CXXV. törvény:
8. § Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt politikai vagy más véleménye. (J)
Ennek kivizsgálását az Egyenlő Bánásmód Hatóság folytatja le.

Emellett életveszélyes megfenyegetésnek minősül az, ha a főnöke agresszívan azzal jön, hogy a fején széttöri a széket.
1978. évi IV. törvény: A szabadság és az emberi méltóság elleni bűncselekmények
Kényszerítés
174. § Aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz, amennyiben más bűncselekmény nem valósul meg, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
A fenyegetéssel kapcsolatban a területileg illetékes Rendőrkapitánysághoz fordulhat.

A színlelt szerződéssel való foglalkoztatás ügyében, pedig a területileg illetékes Munkaügyi Felügyelőséghez, és a Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz fordulhat.

Nem célszerű a munkaadó tudtára adni, amit tenni készül, mert abból nem sok jó sülhet ki. Célszerűbb inkább felvennie a kapcsolatot a hatóságokkal, vagy a jogi képviselőjével (pl. ügyvéd, szakszervezet), hogy azok intézkedjenek. Egy hivatalos szervnek nagyobb a tekintélye, mint egy "magányos farkasnak".
Ha belép a szakszervezetünkbe, akkor mi eljárunk Ön helyett. Felvesszük a kapcsolatot a munkáltatójval, és megpróbáljuk békés úton peren kívül megoldani a helyzetet.
Amennyiben érdekli a segítségünk, akkor keressen fel minket hivatalosan is.

Re: Válasz

rex,2013.01.26 12:18

köszönöm a választ, megfontolom a leírtakat, és a belépést.

Válasz

FVSZ,2013.01.25 20:11

Tisztelt "Nick"!

A G4S-nek van saját belső szakszervezete, amelynek elérhetősége a következő:
Cím: 1139 Budapest, Rozsnyai u. 21-25.
Telefon(ok): 06-1/237-3299, 06-20/957-8640.
Fax: 06-1/431-2990.
E-mail: szakszervezet@hu.g4s

Szakszervezet lévén belső kollektív szerződés van érvényben a saját alkalmazottak részére a cégnél. Javaslom, hogy elsőkörben keresse meg Nádas Mihály Elnök Urat, aki választ tud adni Önnek, és szükség esetén azonnal kivizsgálja a panaszát. Bár utóbbi esetben ez csak akkor lehetséges, ha tagja a szakszervezetüknek.
Arról senki se fog tudni, hogy ezt megkérdezi, és semmilyen hátránya nem lesz belőle.

Győr

rex,2013.01.25 19:09

Én egy üzletben vagyok vagyonőr. A gondom az, hogy december elején a cégem megigérte hogy felemeli az órabéremet, amit januárban nem kaptam meg. miután ezvégett panaszt tettem náluk, a fönök azonnali hatállyal kirugott, még aznap, egy órával a bolt zárása előtt odaküldött egy embert leváltani, aki közölte hogy tünjek el innen.Másnap az irodájába mentem ahol amikor mondtam neki, hogy az NAV-nak jelentem hogy a fizetés szinlelt szerződésben megállapitott részét boritékban adják át, amit a pénz kivétele után vissza kell adni nekik. Erre megfenyegetett, hogy a széket amin ülök széttöri a fejemen, hogy én kisgyerek vagyok hozzájuk képest, meg hogy ez több százezer forinba kerül nekem, az esetnek tanúja volt a titkárnője , aki még csititotta is. Hozzáteszem állandóan változtatják a nevüket, közük volt a tatabányai milliárdos adócsalásnak is. A kérdésem az lenne mit lehetne ez ügyben tenni?

g4s

nick,2013.01.25 11:15

G4S-nél 24/48 telephely őrzés 24-ben nem pihenhetsz egy percet sem, éjszakai járőr esőbe sárba hóba, bruttó 519 órabér... Nem értem, hogy miért van ekkora törvénytelenség ebben a szakmában!!

Kiegészítés

FVSZ,2013.01.23 05:46

2013-ban már nettó 545, azaz bruttó 665 Ft a kötelező legkisebb órabér a vagyonőröknek és biztonsági őröknek. Havi 174 órán felül 50%-os túlóra pótlék illet meg, és ete 18 és reggel 06 óra között meg 30%-os műszak pótlék is jár.
Ezeket utólag is lehet követelni a munkáltatótól, ha önként nem akarja kifizetni (+ éves szabadság pénz)

Pécs

Róbert,2013.01.06 10:24

Idén kötelező lesz minden biztonságiőrnek vizsgát tennie,mert jövőre csak úgy dolgozhat.
Hogyan követelhetnek ilyet tőlünk,amikor már egyszer mindannyian levizsgáztunk?
Ennyi erővel az érettségi vizsgát is tegyük le majd újra x évenként?

Ennyi erővel ezt az újravizsgáztatást szinte minden szakmára ki lehetne terjeszteni...és ahogy írtam az előbb az érettségire is!

Mit tehetnénk a kötelező újravizsgáztatás ellen?

Aláírásgyűjtés vagy alkotmánybírósághoz fordulni?

Re: Pécs

István Egerből,2013.01.22 20:52

Az én engedélyem még 3 évig érvényes ! Az egyik kollégám alig 3 hónapja kapta meg 5 évre ! Mi az hogy nem dolgozhatunk ?????

KÖZLEMÉNY: A KÖTELEZŐ TOVÁBBKÉPZÉSRŐL

FVSZ,2013.01.18 18:14

A közelmúltban napvilágot látott egy új jogszabály (68/2012 (XII. 14.) BM rendelet (a személy- és vagyonőrök képzéséről és vizsgáztatásáról), ami nagy vihart kavart az ágazatban. A jelenlegi nagyon nehéz helyzetben erős terheket jelent, ha tényleg csak a továbbképzést követően lehet majd vagyonőri igazolványt kiváltani, mind a cégeknek, mind a munkavállalóknak. Gyakorlatilag ilyen más foglalkoztatási ágazatokban, és más szakmákban nem létezik, csak a vagyonvédelemben. Közel 15 ezer Ft-ba kerülne maga a képzés, amit a munkavállalónak kell finanszíroznia (a 300-400 Ft-os órabérekből), és a 40 órás oktatási idő miatt még további 30 ezer Ft-tól esik el a vagyonőr. Ez kb. 40-50 ezer Ft-ot jelent kiesésként! A cégnek pedig meg kell oldania a helyettesítést, ami szintén kiadásokkal jár (szabadságpénz, új munkaerő munkabére és a járulékok, betanítás, formaruha költségek, stb.).

A kötelező továbbképzés jelen formában betarthatatlan, amikor megélni se tudnak az emberek, és nyomorognak, éheznek, fáznak. Annyira rossz a megélhetés, hogy senki se fog tudni csak úgy 40-50.000 Ft körüli összeget kidobni az ablakon, hogy aztán utána is éhbérért robotoljon kiszolgáltatott körülmények között. Újabban pedig a munkavállalókat akarják megbüntetni, ha nem végzik el a kötelező továbbképzést, és az őket alkalmazó biztonsági cégeket is. Utóbbi esetben feltehetőleg majd megint csak a fantom alvállalkozókat, és a fantom munkaerő kölcsönzőket fogják majd megbüntetni, amelyeket nem lehet majd elérni, és a bírság sem kerül behajtásra. Ugyanis azok nem a bejelentett bankszámlákon mozgatják a pénzüket.

Egyébként az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. Cikkének (1) bekezdése szerint mindenkinek joga van az oktatáshoz, valamint a szakképzésben és a továbbképzésben való részvételhez.
A (2) bekezdés értelmében: EZ A JOG MAGÁBAN FOGLALJA A KÖTELEZŐ OKTATÁSBAN VALÓ INGYENES RÉSZVÉTEL LEHETŐSÉGÉT!!!

A törvényértelmében nem szabhatnak meg semmilyen képzési és vizsgázási díjat a munkavállalók terhére!

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 23. cikkének 1. pontja szerint minden személynek joga van a munkához, a munka szabad megválasztásához, a méltányos és kielégítő munkafeltételekhez, és a munkanélküliség elleni védelemhez!

Annak biztosítására, hogy ne legyen megkülönböztetés az eljárásban, a szakmai vizsgát a munkakör tényleges követelményeire kellene korlátozni, és nem a foglalkozás megtartását, vagy annak megszüntetését kellene szolgálnia, ezért célszerű lenne, hogy a továbbképzés csak a munkakörök, azaz a konkrét őrzési ágazatok követelményeihez kapcsolódjanak.

Érdemes még megemlíteni a munkavállalók alapvető szociális jogairól szóló Közösségi Chartát is, mely kijelenti, hogy a belső piac kiteljesítésének az Európai Közösség munkavállalói szociális helyzetének javulásához kell vezetnie, különösen az élet és munkakörülmények, a munkahelyi egészség és biztonság, a szociális védelem, AZ OKTATÁS, valamint A KÉPZÉS tekintetében!

A Charta Első Címének 15. pontja alapján az Európai Közösség minden munkavállalójának joga van a megfelelő szakképzéshez, valamint ahhoz, hogy az így szerzett tudás révén anyagi előnyre tegyen szert a munkája során. Azzal, hogy több tízezer Ft-tól elesik minden vagyonőr, azzal a saját, és a családjuk megélhetése kerül veszélybe, így nem, hogy anyagi előnyre nem tesznek szert a munkavállalók, hanem inkább méltánytalan anyagi hátrány éri őket a költségek és a jövedelmek kiesésétől.

Ez nem társadalmi igazságosság!

Az Alaptörvény Nemzeti Hitvallása szerint az állam kötelességének érzi a szegények megsegítését, de a kötelező továbbképzéssel, amit a munkavállalóknak kell fizetnie azzal, pont az ellenkezőjét teszi.

Magyarország Alaptörvényének XI. cikk (2) bekezdése szerint kötelező oktatás csak az alapfokú képzés lehet, ami ingyenes mindenki számára. A többi képzés esetén, pedig az állam hozzájárul ahhoz, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen mindenféle más képzés (anyagi támogatással).

Re: KÖZLEMÉNY: A KÖTELEZŐ TOVÁBBKÉPZÉSRŐL

István Egerből,2013.01.22 20:47

A kötelező továbbképzés 16 óra és utána lehet vizsgázni . Tanfolyam + vizsga 12 000 frt !
De , mivel a kamaránál kell jelentkezni én 100% biztos vagyok hogy szinte senkinek nem fog sikerülni a vizsga! Ez egy újabb pénzlenyúlás !!
MENNYI BŐRT AKARNAK MÉG LENYÚZNI RÓLUNK ????? És miből ???? Abból a kevesebb mint 80 000 -ből amit össze gájázunk ?????? KI KELL MENNI AZ UTCÁRA !!!!! Vagyunk több mint 120 000 -ren !!!

Válasz

FVSZ,2013.01.18 16:22

Tisztelt Bagi János Úr!
Ha papíron kivette az éves fizetett szabadságát, de a gyakorlatban nem, akkor az okirathamisítás gyanúját veti fel. A mindenkori garantált bérminimum bruttó 114.000 Ft havi 174 órára (nettó 545, bruttó 655 Ft óránként). Ha este 18 és reggel 06 óra között dolgozik, akkor 30%-os műszakpótlék, és 174 órán felül pedig 50%-os túlóra pótlék jár.
A szabadság mértéke életkor függő.
116. § Az alapszabadság mértéke húsz munkanap.
117. § (1) A munkavállalónak
a) huszonötödik életévétől egy,
b) huszonnyolcadik életévétől kettő,
c) harmincegyedik életévétől három,
d) harmincharmadik életévétől négy,
e) harmincötödik életévétől öt,
f) harminchetedik életévétől hat,
g) harminckilencedik életévétől hét,
h) negyvenegyedik életévétől nyolc,
i) negyvenharmadik életévétől kilenc,
j) negyvenötödik életévétől tíz munkanap pótszabadság jár

A kérdésére a válasz, hogy nincsen jól az Ön által felvázolt helyzet, mert alapból nem a minimálbér jár a vagyonőröknek, főleg nem 240 órára.
Felhívom a figyelmét, hogy 240 órára is kizárólag akkor jár csak a bérminimum pótlékok nélkül, ha a teljes munkaidő (általában 24 órás szolgálat) egy harmadában (azaz 8 órán keresztül) megszakítás nélkül tud pihenni (aludni) a munkavállaló egy az erre a célra kialakított helységben.
Tehát ez is csak úgy valósúlhat meg, ha legalább 2 fő vagyonőr teljesíti a szolgálatot egy helyen, vagy valaki leváltja a másikat, hogy az pihenhessen. Ha ez nem valósúl meg, akkor bérpótlék köteles.
Ha gondolja, akkor lépjen be a szakszervezetbe, és segítünk. Vagy Ön is megteheti a bejelentést a Munkaügyi Felügyeletnél, az Adó Hivatalnál, és a Rendőrségnél. Az elmaradt járandóságokat a Munkaügyi Bíróságon 3 évre visszamenőleg tudja követelni. Ennek érdekében fényképezzen le, vagy fénymásoljon le minden egyes őrszolgálati-, munkaügyi-, és adóügyi dokumentumot bizonyítékként!

Re: Válasz

Bagi János,2013.01.18 18:59

Köszönöm válaszát!!én reggel 7-től,másnap reggel 7-ig dolgozom,és egymagam vagyok a telepen,így 24 óra és nincs az Ön által említett váltásom aki 8 órára letudna váltani pihenőre.Így mennyi lenne a munkabérem megközelítően ha nem is az a 68000?Ha megbeszélésre kerülne a sor mit kérhetnék a főnökömtől,mi az ami járna így?válaszát köszönöm!