Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fórum

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Re: Válasz

FVSZ,2013.01.18 20:46

Ha most így oda állít elé, hogy fizesse ki az elmaradt járandóságait, akkor nem tartom valószínűnek, hogy ezt meg is teszi. Akár el is bocsáthatja, persze, ha nem akarja önként kifizetni, akkor ott van a megyei Munkaügyi Bíróság.
Átlagosan kb. 40-50 ezer Ft-okkal kapnak kevesebbet a vagyonőrök, de ez függ az órabér mértékétől, és a ledolgozott óráktól is. Minél kevesebb az órabér, és minél többet dolgozik valaki, annál több a havi kára, és erre rá jönnek még a pótlékok, és az éves szabadság. Ha volt valamilyen levonás a munkabérből, akkor még az is.
Az biztos, hogy sokkal több járna Önnek, mint, amit most kap.
Készítsen valamilyen másolatot az őrnaplókról (esemény naplókról), jelenléti ívekről, munkaidő beosztásokról, őrutasításokról, egyéb dokumentumokról a munkahelyen.
Amennyiben hivatalosan is hozzánk fordul a panaszával, akkor kérheti, hogy az adatait zártan kezeljük, és úgy próbálunk megegyezni a munkáltatjával, hogy az ne tudja meg, hogy ki a panaszos. Egyébként meg a törvény tiltja a szakszervezeti hovatartozás miatti hátrányos megkülönböztetést. Diszkrimináció esetén meg nem azt nézik a hatóságok, hogy mely céghez tartozik papíron, hanem azt, hogy ki és milyen hátrányos intézkedést tett. Tehát, ha nem kéri az adatainak zárt kezelését, és a munkáltató azért bocsátja el, mert szakszervezeti tag, és ki mer állni a jogaiért, akkor a jogellenes elbocsátásért követelhet 12 havi távolléti díjat is.
Egyébként meg tehet névtelen bejelentést is az illetékes hatóságok felé, ha tud szolgálni nekik bőséges információkkal, címekkel, személyek neveivel, elérhetőségeivel, a munkabérek kifizetéseinek körülményeiről (pl. hol, kitől, mikor, mennyit), stb.

5746 Kunágota,Jókai u.75

Bagi János,2013.01.18 08:17

Őrként dolgozom,nettó 68000ft-ért,havi 240 órát,bérpapírt már rég láttam,a szabadságom elszokott fogyni,de egy napot se vettem ki belőle és ki sincs fizetve,jól van ez így?Mennyi járna nekem illetve milyen járulékok illetnének engem?Válaszát köszönöm.

Válasz

FVSZ,2013.01.14 07:53

Kedves Attila!
Mint Ön is utalt rá a vagyonvédelmi cégek nem a törvények betartásáról híresek a munkavállalók foglalkoztatását illetően. És sajnos a mi tapasztalataink is azok, hogy érdemi együtt működésk nincsenek, csak látszat együtt működések. Egyébként meg az összes fővállalkozó az alvállalkozóira és a munkaerő kölcsönzőira mutogat, hogy azokhoz forduljunk, a egyezkedni akarunk, mert azokhoz tartoznak jogilag a munkavállalók.
Van lehetőség arra, hogy a munkavállaló, aki érvényes tagsággal rendelkezik nálunk, az kérje, hogy a kilétét zártan keeljük, ez esetben nem adjuk ki a nevét, vagy bármilyen azonosításra alkalmas adatot róla, és megpróbálunk így megegyezni. Ha nem megy (mert általában nem szokott), akkor kérhetünk hatósági ellenőrzéseket is, de itt kiemelten fontos, hogy az, aki panasszl fordult hozzánk, az aa valós információkról tájékoztassa az ellenőröket, és a valóságnak megfelelően nyilatkozzon. A munkahelyen lévő összes őrszolgálati dokumentumot is meg kell mutatni, és minden lényeges valós információt megadni. Ezt mi is kérjük, ha valaki panasszal fordul hozzánk, hogy információkat, és az őrszolgálati dokumentumokat lefotózva, vagy lefénymásolva juttaassa el hozzánk, mert azok bizonyítékok a cég ellen. Ha meg jogtalanul elbocsátják a munkavállalót, akkor szintén jól jöhetnek azok a papírok, és 3 évre visszamenőleg lehet követelni a tényleges és a törvényes órabér közötti különbözetet, az éeves fizetett szabadságot, a bérpótlékokat, a jogtalan levonogatásokat, és a jogellenes elbocsátásért járó 12 havi távolléti díjat is, amelyek nagyrészt a ledolgozott óráktól függenek.
Általában letudják a cégek a problémát egy egyszerű alválalkozás vagy munkaerő kölcsönző cserével, és arra ivatkoznak, hogy megszűnt a céggel a szerződés ezért nem dolgozhat tovább a vagyonőr, de ilyenkor egyértelmű a diszkrimináció, amit komolyan büntetnek a hatóságok.
A törvénytelen foglalkoztatás ellen egyesek fellépnek, míg mások belenyugszanak. Viszont volt már rá példa, hogy a hatósági elenőrzéseket követően megadta megát az érintett biztonsági cég, de volt olyan, amelyik csak a bírósági idézést követően lett érdemben együtt működő.
Ha gondolja, akkor keressen meg minket hivatalosan is, és, ha részletes panasz leírást ad, valamint az őrszolgálati és munkaügyi-adóügyi dokumentumok másolatát, vagy fotóját is elküldi, akkor megbeszélhetjük, hogy az adatai zárt kezelése mellett megpróbálunk segíteni.

Tisztelt FVSZ!

Attila,2013.01.12 20:34

Arról szeretnék érdeklődni, hogy a honlapjukon azt olvastam, hogy ha megindíttat önökkel valaki egy cég elleni vizsgálatot, akkor minden esetben először békésen próbálnak megegyezni velük?
Ezt azért is kérdem, mert a munkaadó ha rábólint mondjuk mindenre, és utána még alkalmaz egy hónapig, majd elküldenek, abban az esetben nem járok túl jól.
A másik kérdésem, hogy mennyire szoktak a cégek kiegyezni a szakszervezettel, vagyis mi szokott lenni a végkifejlet?
A cégem szinte egy előírást sem tart be, és még fenyegetőznek is, ráadásul visszaélnek azzal, hogy nem olyan egyszerű munkát találni.
A cég akiről szó van, a Bross Security Zrt.

Várom válaszát.

Válasz eger

FVSZ,2012.12.30 16:34

Kedves Ro77er!
A 24 órás szolgálat után általában 48 óra pihenő jár, ha készenléti jellegű a munkakör. Ha nem, akkor 72 óra járna. A készenléti jellegű munkakör azt jelenti, hogy a teléjes munkaidő (24 óra alatt) 8 órát tudsz megszakítás nélkül nyugodtan pihenni. Akkor nem jár a bérpótlék, ha ez a pihenő idő meg van. Ha nem lehet pihenni egybe 8 órát, akkor bérpótlék köteles. A 24 órás szolgálat esetén semmi képpen se lehet 12 óra múlva újra munkába állítani.
A személyi alap órabér 2012-ben nettó 515 Ft, bruttó 620 Ft. Ez 2013-ban bruttó 655 Ft, nettó 545 Ft lesz óránként. Ez a törvényes órabér mértéke. Havi 174 óra felett pedig 50%-os túlórapótlékot kell fizetni, és jár egy szabadnap is (vagy 100% a pótlék szabadnap nélkül), éjszakára meg 30%-ot. A megengedett havi munkaidő túlórával 240 óra összesen.
A formaruhának az árát nem vonhatják le, mert az sikkasztásnak minősül, ha önkényesen levonogatnak a fizetésből. Az utazási költség megtérítése esetén, ha Pest megyében laksz, akkor a Budapest közigazgatási határán kívüli költség 80%-át meg kell téríteni. Javaslom, hogy a számlákat arról tedd el, mert jól jöhet a bíróságon. Célszerű mindíg lefotózni, vagy lefénymásolni az összes őrszolgálati dokumentumot, ami bizonyíték lehet a bíróságon, mert ott utólag lehet követelni az elmaradt pótlékokat, szabadság pénzbeni megváltását, és az órabér különbözetet. A formaruha árának levonásával kapcsolatban a fizetésből, meg azt tudom javasolni, hogy a területi Rendőrkapitányságon sikkasztás gyanúja miatt tedd meg az állampolgári bejelentést. Ha tanúskodsz, és bizonyítható, akkor a cég engedélyét is bevonhatják.
Ha gondolod, akkor hívj fel telefonon, vagy írj egy részletes panaszt az fvsz@freemail.hu e-mail címre. A munkaadóval szemben viszont csak érvényes tagság esetén tudunk eljárni, ill., képviselni.

eger

Ro77er,2012.09.09 00:43

Érdeklődni szeretnék, wini security-nél dolgozom 24órás szolgálatban /reggel 7től másnap reggel 7ig/ , elvileg 24-48ban de ez nem mindíg van így,van hogy a 24es szolgálat után csak egy nap pihenő van, esetenként a 24es szolgálat után még este 12es szolgálat is van /este 19től másnap reggel 7ig/ , ez a beosztástól függ, de az érdekelne hogy a munka ruhám árát /20.000 ft/- az első 4havi fizetésemből 5ezer forintonként vonták le és mindezek mellet havi 240 órában 84.200ft ot keresek és az utazási költségem sem térítik, ami havonta 12ezer ft, EZ TÖRVÉNYES ?
Segítségüket előre is köszönöm !

Re: eger

Járóka Zoltán,2012.12.29 07:43

Nekem is elegem van Winiből 400ft-os órabér 280órákat dolgoztam elegem lett fel is mondtam se karácsonyom se ünnep.

Válasz

FVSZ,2012.12.11 19:41

Tisztelt Kolléga!
Abszolút törvénytelen, amit a munkáltató csinált. Ez gyakorlatilag okirathamisítás gyanúját veti fel. Javaslom, hogy az őrszogálati naplóban az egész hónapi vezetést fénymásolják le, vagy fotózzák le, és a havi bérjegyzékkel együtt küldjék el a területileg illetékes Munkaügyi Felügyelőségre, a Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz, valamint a Rendőrségre. Az OMMF illetékessége a munkaügyi szabálytalnásgok feltárása, de ugyanakkor adócsalás gyanúja is felmerülhet.
Ha akarják, akkor tudunk segíteni, de akkor hivatlosan keressenek meg.
Tanácsot tudok adni konkrétabbat is, de pl. Ön helyett eljárni és felszámolni a törvénytelenséget csak úgy tudok, ha belép a szakszervezetbe.

Székesfehérvár

Vida Gyula,2012.12.11 17:26

Tisztelt Cím!
Olyan kérdéssel fordulnék önhöz,hogy a kedvesem 2012.11. hónapban, heti 6 nap járt dolgozni.a fizetési papírján 7 nap szabadságot írtak ki neki,pedig egy napot sem volt ,és mivel "szabadságon volt"persze még a mozgóbére is jóval kevesebb lett.Azt mondták kénytelenek kiírni de megígérik hogy majd ki lehet venni.Szólt tegnap hogy akkor Ő most kivenné ,viszont közölték meg ne próbáljon nem bemenni,mert kirúgják.Ez törvényes?Mert ami ebben az országban már folyik,mondjuk nem csodálkoznék ha az lenne csak nekem igen furcsa.
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdv.:Vida Gyula

Válasz

FVSZ,2012.11.20 19:54

Kedves Borbála!
Ha szombaton, vagy vasárnap dolgozik valaki, akkor arra a napra nem lehet szabadságra kiírni, hiszen munkát végez az illető.
A szombat általában a heti szabadnap, a vasárnap, pedig a heti pihenő nap.
Legalább 3 hetente egyszer vasárnapra kell esnie a pihenő napnak.
A kérdésre a válasz, hogy általában a munkanapok idejére lehet valakit szabadságra kiírni. Sajnos a munkáltatók részéről nem ritka, hogy piros betűs ünnepnapra akarja elszámolni a szabadságot, ami nem törvényes, hiszen az ünnep nap az alapból fizetett. Ha valaki vasárnap dolgozik akkor vagy 50%-os túlóra pótlék és egy szabadnap kell a munkavállalónak, vagy 100%-os túlóra pótlék.

besze.borbala@toldykorhaz.hu

Pálinkásné besze Borbála,2012.11.19 15:29

Tisztelt CíM!
A 12/24 órás szolgálat esetén ha a szolgálat szombatra ill.vasárnapra esik akkor szabadság kiírható -e erre a szombatra és vasárnapra. /Őrző-védő szolgálat működtetését végezzük,de az alábbi kérdésben nem jutunk nyugvópontra./

Előre is köszönöm a segítségüket.

Tisztelettel:Pálinkásné Besze Borbála

Válasz

FVSZ,2012.11.05 22:02

Tisztelt Polux!
A tényleges, és a törvényes órabér közötti különbözetet, a műszak és túlórapótlékokat, az éves szabadságokat a megyei Munkaügyi Bíróságon lehet követelni.
Nagyon fontos, hogy azonnal fotózzon le, vagy fénymásoljon le a munkavégzés helyén minden egyes őrszolgálati dokumentumot (őrutasítás, őrnapló, eseménynapló, jelenléti ív, munkaidő-beosztás, munkaszerződés, havi bérjegyzék, egyéb papírok, kitűzők, stb.), és jó, ha meg van néhány (volt) munkatárs elérhetősége is tanúnak.
A szakszervezet elsőkörben megpróbálja békés úton rendezni a problémákat, de az elbocsátástól számítva 30 napon belül Bíróságra kerül az ügy, ha addig nem rendeződnek a dolgok. Ezen kívül lehet az ügyből külöféle hatósági ellenőrzések sorozata is számos őrzési címen az országban.
3 évre visszamenőleg lehet perelni az elmaradt járandóságokat.
Lehetőség szerint érdemes mielőbb egyeztetni, az elérhetőségek a bal oldali menüben megtalálhatóak.
Az FVSZ viszont kizárólag az aktív tagsággal rendelkezők számára tud érdemben segíteni, ehhez kell a belépő nyilatkozat kitöltése és elküldése, az éves tagdíj befizetése, egy meghatalmazás letanúzva, és maga a részletes panasz leírás.

golevka100@gmail.com

polux,2012.11.04 14:31

Kutyás őrként már több mint egy éve dolgozom egy biztonsági cégnél.
Órabér 460 Ft.
Havi 240 óra pihenő idő nincs,de rengeteg az ellenőrzés.
A munka ruhát saját pénzből kellet kifizetni.
Az állásom már így is labilis mert vissza mertem pofázni.
Úgy halottam hogy az órabérem elmarad a törvény által előírt órabér átlagtól.
Mit tudnék tenni azért hogy ha már el kell majd mennem a cég se érezze jól magát.Válaszukat Köszönöm.

Köszönöm.

Zack,2012.10.26 21:49

Köszönöm a gyors választ, az órabérre egyébként 420 nettót mondtak, és a munka sem éppen az a tv nézős változat, úgyhogy egy kicsit bizonytalan vagyok. Mindenesetre megpróbálom aztán ha nem bírok ráállni akkor max otthagyom.

Válasz: Pihenőidő, munkarend

FVSZ,2012.10.26 20:01

Tisztelt Zack!
A munkáltató elvileg köteles lenne a lehető legjobban megszervezni a munkarendet, ami a műszakokat illeti, de sajnos törvényileg nem tiltott ez a mód, amit itt leírt. Sajnos máshol is csinálják ezt, hogy mi értelme van, azt nem tudom, mert csak az embereket készítik ki vele, hiszen a szervezetnek rá kell állnia egy adott műszakra, és azt meg kell szoknia. Ez az össze visszaság viszont biológiailag borítja fel az egész emberi szervezetet, ami hosszútávon nem egészséges.
Havi 174 óra felett jár a 621 Ft-os 2012. évi garantált bérminimumra az 50%-os túlóra pótlék, és a 30%-os éjszakai műszakpótlék este 18 és reggel 06 óra között, ha ekkor van a munkaidő. Kizárólag a 24 órás szolgálatnál van lehetőség arra, hogy 240 óráig is csak a 108.000 Ft-ot adhassák meg a munkáltatók, de ennek az a feltétele, hogy 2 ember van egy szolgálatban, és mind a kettőnek (persze nem egy időben) fenn álljanak a készenléti jellegű szolgálat feltételei, ami azt jelenti, hogy a teljes 24 órás munkaidő egy harmadában (azaz 8 órán keresztül) megszakítás nélkül aktívan pihenhessen a munkavállaló (rendszerint este 22 és reggel 06 óra között). A 2 ember nem feltétel, de, ha történik egy rendkívüli esemény, akkor valakinek toppon kell lennie. Ha 240 óránál többet dolgozik valaki, és készenléti jellegűa munkakör, akkor az már pótlék köteles. Egyébként egy hónapban legfeljebb 240 órát lehet dolgozni papíron.
A kötelező legkisebb órabér az minden esetben nettó 515 Ft, ill., bruttó 621 Ft személyialap órabér, ami a 174 órára jár.
A 12 órás munkaidő után törvényes a 2 pihenő nap, sőt még az 1 nap is. A minimális pihenőidő jelenleg a 11 óra a két szolgálat között, ha azok nem többek, mint 12 óra.
Amit javaslok, hogy az ilyet mielőbb ott kell hagyni, mert az össze visszaság miatt a szervezet kikészül hosszú távon. Vagy legyen egy hét nappalos műszak, és egy hét éjszakai.

Pihenőidő, munkarend.

Zack,2012.10.26 04:17

Tiszteletem!
Egy olyan állásra jelentkeztem ahol 12 órás munkarendben kell dolgozni 2 napot nappali munkarendben és 2 napot éjszaka. Erre két szabadnap jutna. Szóba került, hogy a szabadnapokat a váltások között adnák ki, de így csak egy összefüggő szabadnapom lenne ami azért nem a legjobb. Ezt megtehetik vagy biztosítani kell a 48 órát? 240 óra esetén mennyi a minimális nettó bér?

Válasz

FVSZ,2012.10.10 19:49

Kedves Kolléga!
Havi 174 óra munkavégzésig jár a bruttó 108.000 Ft, azaz bruttó 621 Ft, nettó 515 Ft-os órabér.
Amennyiben 240 óráig foglalkoztatnak, és a 24 órás szolgálatban van tényleges lehetőség arra, hogy 8 óra egybefüggű aktív pihenés legyen a vagyonőr számára, akkor törvényes, hogy nem fizetnek rá pótlékot. Ám, ha 8 óra aktív pihenés nincs, akkor már jár a pótlék. Tehát nem lehet se járőrözés, se check-olás, se rádión bejelentkezés, meg ilyenek.
A nettó 350, és 400 Ft-os órabér így törvénytelen, mert nem éri el a munkabér törvényes mértékét.
Ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy, ha nincs jobb, akkor addig is ellehet vállalni, és, ha esetleg valamiért jogtalanul elbocsátanak, akkor a Munkaügyi Bíróságon utólag 3 évre visszamenőleg is lehet perelni a munkáltatót (órabér különbözet, 50%-os túlóra pótlék, 30%-os műszak pótlék, éves fizetett szabadság, 12 havi távolléti díj, ha jogellenes az elbocsátás, a különböző levonogatások, stb.)
Ami nagyon fontos, hogy amikor valaki egy új céghez, vagy új munkavégzés helyére kerül, akkor erősen ajánlott a saját védelmének érdekében, hogy minden egyes szolgálati dokumentumot (őrutasítás, őrnapló, eseménynapló, jelenléti ív, munkaidő-beosztás, munkaszerződés, különféle utasítás a megbízók és a főnökök részéről, havi bérjegyzék, stb.) le kell fénymásolni, vagy lefotózni, hogy a munkavállaló be legyen biztosítva a kizsákmányolás és a kiszolgáltatottság ellen!
A Munkaügyi Bíróság, a Munkavédelmi és a Munkaügyi Felügyelőség, az Adó Hivatal, a Rendőrség, és az Ügyészség jogosult arra, hogy ezekbe bármikor beletekintsen (de csak Ők, és a jogi képviselők!).
A Gemenc Security Kft rajta van a feketelistán (mintha meglepő lenne az ilyen a szakmában), és a cégnyilvántartás szerint belföldi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok a tulajdonosai.
Ha nincs jobb, akkor érdemes elvállalni, később meg lehet bármikor munkahelyet váltani.

Re: Válasz

Kemenczei,2012.10.11 15:42

Köszönöm válaszaikat! Sokat segítettek.
Üdv:

köszönet válasz, újabb kérdés

Kemenczei,2012.10.09 21:39

Érdemes-e elvállalni alkalmazotti jogviszonyban egy ipari objektum őrzését 12 órás műszakokban 24/48, vagy 48/72 munkarendben.Pihenőidőket biztosítanának. Munkaruhát biztosítanak, azonban az első három hónapban nettó 350 Ft/óra, a negyedik hónaptól pedig nettó 400 Ft/óra az ajánlat, azaz nettó 84 000 Ft fizetést ajánlanak az első 3 hónapban a negyedik hónaptól pedig nettó 96 000 Ft-ot fizetnének munkabérként. Elméletileg 20 munkanap, azaz havi 240 óra elméletileg az elvárás. Műszakpótlékot nem fizetnének. Őrzés az van éjszaka is. A Gemenc Security Kft.-ről van szó. Kérdés érdemes-e ilyen feltételek mellett elvállalni a munkát? Menyire törvényes ez?

Válasz órabérre

FVSZ,2012.10.08 21:33

515 Ft a személyi alap órabér havi 174 óráig. A 174 óra fölött, epdig túlóra köteles (50%), ill., a 18:00 és 06:00 óra közötti ledolgozott órák után 30%-os műszak pótlék is jár.
Ha a teljes munkaidő egy harmadában ténylegesen lehet aktívan megszakítás nélkül pihenni, akkor semmilyen pótlék nem jár 240 óráig havonta.