Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fórum

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gadácsi Péternek válasz

FVSZ,2013.04.03 07:33

Tisztelt Kolléga!
Nem a Munkaügyi Központ ügyintézőjének a dolga eldönteni, hogy mely Országos Képzési Jegyzékben szereplő azonosítóval ellátott foglalkozás minősül szakmának, hiszen ez egy középfokú szakképzettség. Úgy gondolom, hogy ezt az esetet érdemes lenne a felügyeleti szervhez felvinni, mert ilyet nem tehet meg senki sem. Számos vagyonőr munkavállaló (köztük én is) voltunk, és most is vannak az ország minden Munkaügyi Központjában regisztrálva vagyonőrként, és, hogy ilyen állást keresnek. Az Ön helyébe leírnám részletesen ezt az esetet címmel névvel és konkrétumokkal ellátva, és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak elküldeném egy panasz formájában.
A kötelező továbbképzés jelen formája diszkriminatív, ugyanis azoknak nem kell elvégezni ezt a tréninget, akiknek rendőr, vagy bármilyen BM-es intézményben elvégzett végzettségük van, csak a vagyonőr és biztonsági őr végzettségűeknek. Az is diszkrimiatív, hogy a vagyonőrökön kívül mindenki másnak (pl. közterület felügyelőknek, halőröknek, vadőröknek, természetvédelmi őröknek, stb.) a munkáltatóik fizetik ki az egész képzést, és nem vonják le a munkavállalóktól. Tehát csak a vagyonőröknek kell saját anyagi terhére kifizetni ezt a képzést.
Már az előző hónap közepén kellett volna indulnia a képzéseknek, de a BM többször vissza utasította a Kamara által elkészített tananyagokat, és még mindíg nem indult sehol se ilyen tanfolyam, pedig van 100-150 ezer vagyonőr, akiknek a felét se fogják tudni levizsgáztatni, és már a 4. hónapban járunk az évből. Ekkora létszámot biztos, hogy nem fognak tudni levizsgáztatni, így vagy megbukik ez a rendszer, és kénytelenek lesznek eltörölni ezt a jogszabályt, vagy kitolják a határidőt még egy évvel.
A munkabérből való levonás akár sikkasztás, vagy hűtlen kezelés is lehet, ami bűncselekmény. A formaruhát csak akkor vonhatják le, ha szándékosan kárt okoz benne valaki a kihordási időn belül (ami max. 2 év!)
Ha a készenléti jellegű munkakör feltételei nem állnak fenn, akkor még bérpótlékok is járnak.
A Kollégái nem fognak úgy járni, hogy nem lesz munkájuk, mert egy másik cég majd átveszi őket, tehát nyugodtan feljelentheti a volt munkaadót a Munkaügyi Felügyelőségnél, és a Rendőrségnél a jogsértések miatt. Az elmaradt járandóságokat utólag is lehet követelni a Bíróságon.
Ha belép a szakszervezetbe, akkor segítünk mindenben.

Re: Gadácsi Péternek válasz

Gadácsi Péter,2013.04.03 13:17

Nagyon szépen köszönöm ! Üdvözlettel Gadácsi Péter

Re: Kaposvár

Gadácsi Péter,2013.04.02 19:46

A KAPOSVÁRI TEJÜZEM BIZTONSÁGI SZOLGÁLATA EGY SZEKSZÁRDI CÉG 240 ÓRÁBAN DOLGOZTAM NÁLUK 60 EZER FORINTÉRT A TÖBBI PÉNZT VISSZATARTOTTÁK OLYAN CÍMSZÓVAL HOGY MUNKARUHA 1DB PULÓVER 2DB PÓLÓ 20 EZER !!! EGY KOCKÁS PAPÍRON AKARTÁK HOGY EZT ELISMERJEM BÉRPAPÍR NEM VOLT MIKOR AZT MONDTAM HOGY A MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGHEZ MEGYEK AZT MONDTÁK NE FENYEGETŐZZEK MERT ÚGYSEM ÉREK EL SEMMIT EZT CSAK AZÉRT ÍRTAM LE HOGY NEHOGY MÁS KOLLÉGÁM IS ÍGY JÁRJON VELÜK KAPOSVÁRON (ÉN EGY HÓNAPOT VOLTAM CSAK ITT ÉS TANULTAM BELŐLE SAJNOS...)

Re: Kaposvár

Gadácsi Péter,2013.04.02 19:35

A KAPOSVÁRI MUNKAÜGYI KÖZPONTBAN TÖBBSZÖR ELŐFORDULT VELEM HOGY NEM VOLTAK HAJLANDÓK ELISMERNI HOGY A VAGYONŐRI IS EGY SZAKMA HIÁBA MUTATTAM A HÖLGYNEK OKJ-S BIZONYÍTVÁNYOMAT AZT MONDTA HOGY EZ NEM SZAKMA ÉS NEM IS VOLT HAJLANDÓ EZT AZ ADATAIMBAN RÖGZÍTENI ÉS NEM VOLT HAJLANDÓ KIKÖZVETÍTENI EGY KÖZINTÉZMÉNYNÉL MEGHIRDETETT PORTÁS ÉS VAGYONŐRI ÁLLÁSRA PEDIG OTT CSAK A VAGYONŐRI IGAZOLVÁNYOK MEGLÉTÉT KÉRTÉK FELTÉTELÜL ÍGY EZ AZ ÁLLÁS SAJNOS UGROTT AZT MONDTÁK NE OKOSKODJAK MERT EZ NEM SZAKMA

Tóbiásnak válasz

FVSZ,2013.03.29 19:10

Tisztelt Tóbiás!
Őrzés-védelemt csak úgy láthat el, ha az benne van a munkaköri leírásában, ill., erre kötött szerződést. Ez engedély köteles is mind a munkát megszervező, mind a munkát ellátó esetén is. Olyan nincs, hogy ilyet is - olyat is kell csinálni, mert a vagyonőrés az nem közmunka.
A szabálytalanság a területileg illetékes Rendőrkapitányságnak, ill., az Önkormányzat esetén a megyei Főügyészségnek van hatásköre kivizsgálni az ügyet.
Az meg egyenesen zsarolásnak minősül, hogy, ha nem vállalja el a munkát, akkor nem kap semmilyen juttatást.
Ez ügyben az Önkormányzat a munkáltató, ha közmunkáról ír, tehát a területileg illetékes Munkaügyi Felügyeletnek, és a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak is írhat egy bejelentő levelet, mivel ez ebben a formában akár színlelt szerződéssel való foglalkoztatás is lehet.
Nem tehetnek meg mindent, amit akarnak, mert ez ebben a formában nem jogszerű.
Javaslom, hogy hivatalosan keressen fel minket, és segítünk.
Ha belép a szakszervezetbe, akkor Ön helyett eljárunk, és képviseljük.

Re: Tóbiásnak válasz

FVSZ,2013.03.31 19:06

Köszönöm az észrevételt. Azzal én is tisztában vagyok hogy jogtalanul akarnak alkalmazni, ezt közöltem is velük. A szerződésben csak ilyen olyan amolyan munka szerepel ETC. vagyonőrzés nem. Ja és megmondták hogy nem is vagyonőrként leszek un elkönyvelve. Csak nevettem , ezt hogy képzelik, kérdeztem van fogalmuk hogyan működi ez az egész vagyonőrzősdi. Semmi válasz, valószinű hogy tök hülyék az egészhez. Persze eszemben sincs elválalni , besegíteni az ők illegális játékukba, 49000-ftért, de még többért sem. Gondolom így akarnak lenyulni, mármint nem kell egy őrző védő céget alkalmazni, és rendes szerződés mellet legálisan őriztetni a dolgaikat. Még nincsennek konkrétumok, de ha lesznek , írok tályékoztatást. minden jót.

ÚJ E-MAIL CÍM!

FVSZ,2013.03.11 07:37

TISZTELT KOLLÉGÁK!

AZ ELEKTRONIKUS ELÉRHETŐSÉGÜNK MEGVÁLTOZOTT!

EZENTÚL IDE VÁRJUK A LEVELEITEKET: FVSZ@GMAIL.HU

Re: ÚJ E-MAIL CÍM!

tóbiás,2013.03.27 19:58

Heló mindenki, már régóta nem dolgozom ebben a szép szakmában(vagyonőr), valahogyan megutálltatták velem. Közmunkásként tengődöm inkább, legalábbis eddig. Mivel tudják hogy vagyonőrként dolgoztam valamikor, valaki(vagy valakik) kiötlötte az önkormányzatnál hogy örizzek ezt azt, illeglisan, az önkormányzatnak, 49000-ft-ért. Nem normálisak, sőt megmondták ha nem vállalom el három évig nem kapok semmiféle juttatást.Ebben az országban már semmi döntési joga sincs az embernek? Ezek azt tehetnek az emberekkel amit akarnak? Elmebetegek.

KÖZÖSSÉGI PORTÁLOKON ELÉRHETŐSÉG

FVSZ,2013.03.18 14:02

Kedves Kollégák!

Mostantól fent vagyunk az IWIW-en és a FACEBOOK-on is!
Ha a nevünkre rákerestek, akkor megtaláltok minket azokon is.

ÚJ E-MAIL CÍM!

FVSZ,2013.03.11 07:37

TISZTELT KOLLÉGÁK!

AZ ELEKTRONIKUS ELÉRHETŐSÉGÜNK MEGVÁLTOZOTT!

EZENTÚL IDE VÁRJUK A LEVELEITEKET: FVSZ@GMAIL.HU

Béla67 -nek Válasz

FVSZ,2013.03.10 15:39

Tisztelt Béla67!
A szakmában való csalódottságát mi is osztjuk. Mi, akik az alsó rétegű alkalmazottak vagyunk, mind csalódtunk, mert a megrendelők és a munkaadók nem vesznek minket ember számba (de már az állam se).
Kizsákmányolás minden mennyiségben történik, és hiába a nagy számú hatósági ellenőrzések, sajnos itt sokkal több kell.
Az utiköltségről, ha jár (pl. a megyei közigazgatási határon túl 85%-ot meg kell téríteni), akkor arról nem lehet lemondani, hiába írták alá, mert semmis. Ez majdnem olyan, mintha a munkabérről mondana le valaki írásba, mert ezt a törvény tiltja. Ami törvényileg jár, arról nem lehet lemondani. Ha Ön pl. Pest megyében lakik hivatalosan, és Budapestre jár fel dolgozni, akkor a Pest megye területén felmerülő költségek 85%-át a munkáltató köteles állni. Ugyanez érvényes vissza felé is, de ezeket számlákkal, ill., jegyekel-bérletekkel kell igazolni.
A személyi alapbér bruttó 114.000 Ft 2013-ban, ami 174 óra munkavégzésig jár. Ha a teljes munkaidő 1/3-ában nincs aktív pihenési lehetőség, akkor jár a 30%-os éjszakai műszakpótlék, és a 174 órán felül az 50%-os túlórapótlék.
Ha a munkabér minden tárgy hót követő 10. napjáig nem érkezik meg, akkor késedelmi kamat jár utána a munkáltatótól, de annak írásos nyoma kell, hogy legyen, hogy ki mikor hol és mennyi összeget vett át.
Ha emiatt nem tudja időben feladni a csekkeket, és fizetni az egyéb tartozásokat, és emiatt büntető kamatot számolnak rá, akkor a kárt a munkáltató köteles megtéríteni, de ezt csak polgári peres úton lehet kikényszeríteni végső esetben.
Ha a munkáltató szabálytalanságokat követ el, akkor lehet fordulni valamelyik szakszervezethez, a Munkaügyi Felügyelethez, és a Munkaügyi Bírósághoz.
Az viszont kulcsfontosságú, hogy a rendelkezésre álló dokumentumokat, amelyek a munkavégzéssel kapcsolatosak, azokat rendelekzésre kell bocsátani, és a munkatársaknak, valamint Önnek is úgy kell tanunyilatkozatot tenni, hogy a valóságot kell elmondani az ellenőröknek, és részletes információkat közölni nekik.
Az adataikat zártan kezelik mindenhol.
Ha szakszervezetet bíz meg, akkor az érintetteknek hivatalosan be kell lépni (belépési nyilatkozatot eredetiben eljuttatni postai úton), a tagdíjat be kell fizetni (mert a hatóságok ellenőrzik a képviselet jogosságát), részletes írásos panaszt kell elküldeni, és kell egy meghatalmazás is.
Első körben konzultációt kezdeményez a szakszervezet a munkáltatóval. Ha ez eredménytelen, akkor jönnek a hatósági ellenőrzések, és végső soron a munkaügyi per.
Ha több munkavállaló nyújt be közös panaszt, vagy feljelentést valahova, annak mindíg nagyobb súlya van. És minél többen fognak össze, annál sikeresebb lehet ez az eljárás.

Re: Béla67 -nek Válasz

Béla 67,2013.03.10 17:53

Köszönöm a rám fordítót időt és a válaszokat. A továbbiakban megpróbálok a vezetőséggel szép szóban megegyezni,netán ha mégsem remélem akkor is számíthatok az önök segítségükre is ?
Maradok tisztelettel: Béla 67

Jászberény

Béla 67,2013.03.08 15:18

Tisztelt Hölgyem Uram !
Sajnos én is ebben a munkában dolgozom de azt hitem az elején hogy sokkal szebb és méltóbb ez a munka .Sajnos itt az embert kutyába sem veszik csak az a lényeg hogy a vezetők megkapják az ö kis pénzüket, nekünk meg ép hogy löknek valamit. Elnézést de nem ezt szeretném mondani. Most volt a tulajdonos váltás ami minden évben szokott lenni,és az új tulaj megadta a havi 116000-Ft bruttóba és bérpótlékkal együtt ennyi.
A munkatársakkal elégé fel vagyunk háborodva ezen, ráadásul aláírattak egy lemondó nyilatkozatot az útiköltség terítésről. Sajnos erre a telepre csak saját megoldással lehet eljutni,mert kint van a külterületen egy mezőgazdasági telep "gabonatárolás és állattartás" és ere a telepre 1 az az egy biztonsági őr van 24-órára.
A másik problémánk meg az hogy a mostani szerződésben le van írva hogy a bér kifizetési nap a Mt szerint történik "tehát én úgy értelmezem hogy minden hónap 10.-ig kikel fizetni " mi mégis 15.-én délután 16-óra után kapjuk meg "jobb esetben!" netán ha 15.-e szombatra esik akkor csak hétfőn délután. Sajnos ebből kifolyólag az elmúlt időben minden hónapban kapom a bankomtól a késedelmi kamatot mivel a befizetési határ időm 15.-e ,még akkor is amikor netán 15.-én rajta van a számlán mert a postán már nem tudom levenni hogy befizessem. Ehhez kérnék valami segítséget hogy hova lehet ilyen esetben fordulni. De sajnos nem csak ezek vannak de most csak ennyit szeretnék tudni. Köszönöm a meghallgatást.
Maradok tisztelettel. Béla 67

Zirc Wathay ut 9

Pidl János,2013.03.05 06:44

Tisztelt Szakszervezet ! Az olyan egyesületbe,mely nem bírja a kritikát,nem szeretnék belépni! Én amire kitértem az nem az egyszemélyes ügyek intézése,hanem az egész vagyonőri társadalom gondja,az újraviszgáztatás!Biztos van olyan fórum ,hol ezt meg lehet támadni,ha törvénytelen ! Én erre gondoltam! Önök ennek válasza helyett összehordtak hetet,havat,és törölték írásomat! ez kritikán aluli!Hivatkoznak arra ,hogy Önök is vagyonőrök. APintér belügyminiszter is hivatkozhatna rá,mivel cége van ,ezzel nem azt sugallom ,hogy Önök is cégtulajdonosok . A képviseletükrők annyit,ha a vagyonőr nem müködik közre az ellenőrző szervekkel ,akkor ne panaszkodjon! Én megjártam a munkaügyi Bíróságot,és még azon kívül sok mindent tettem azért,hogy a vagyonőrrel ne tudjanak szórakozni,de az összefogás ,mint ahogy írták,nincs! Félnek a munkavesztés végett,és inkább tűrnek! Ha nem félnének szakszervezet nélkül is tudnák intézni ügyüket Levelem nem sértő szándékkal íródott,csak rá szerettem volna világítani ,hogy egy szervezet többre kell,hogy képes legyen,ha kell az Alkotmánybíróságtól is kérhet jogorvoslatot

Válasz a törölt hozzászólónak 2

FVSZ,2013.03.04 07:00

Ha valaki helyett intézkedünk, akkor a hatóságknak, az ügyészségeknek, ésa bíróságoknak be kell mutatnunk valahogy, hogy a munkavállaló érvényes tagsággal rendelkezik nálunk, ezért kell a tagdíj, mert törvény írja elő. Ennek befizetését igazolnunk kell az igazságszolgáltatás előtt, mert ezt írja elő a törvény. A tagság önkéntességen alapul, és tisztséget is lehet vállalni, ha valaki alkalmas rá.
Mindenkori garantált bárminimumot, a bérpótlékokat, a munkaköri és a heti pihenő napokat, szabadnapokat, és az éves fizetett szabadaságokat csak akkor lehet kikényszeríteni, ha a munkavállalók is úgy tanuskodnak, ahogyan azt kell, és minden valós információt közölnek a hatóságokkal is, és a rendelkezésükre bocsátják az őrszolgálati dokumentumokat.
Sajnos nem ritkán volt rá példa, hogy panaszkodnak a munkavállalók, és kérik, hogy érvényes tagság nélkül úgy segítsünk nekik, hogy nekik ne kelljen belefolynia az ellenőrzésekbe. Az adatok zárt kezelését garantáljuk, de a munkavállalók érdemi együttműködése nélkül sem mi, sem a hatóságok nem tudnak érdemben fellépni egy konkrét egyedi problémában. Kimennek az ellenőrök, majd közlik, hogy a tanuvallomásokban senki sem panaszkodott semmire sem, és törvénytelenséget sem állapítottak meg, majd jön az újabb reklamáció ugyanattól a személytől, hogy még mindíg fenn állnak a problémák. Így nem lehet mit tenni, ha a munkavállalók sem működnek együtt, és nem mernek elmondani semmit sem.
Ha valaki kérdést tesz fel az FVSZ hivatalos fórumán, akkor kötelességünk válaszolni rá, és, aki belép, annak érdemben is igyekszünk segíteni a törvényes keretek között.
A szakszervezeti tagok létszáma folyamatosan nő, mert nem a párnásfotelből, vagy a pálya széléről kiabálnak be, hanem belépnek, írásba adják a panaszt, rendelkezésünkre bocsátják a bizonyítékokat, és mi eljárunk, hogy az elmaradt járandóságaihoz hozzájusson az illető. Esetenként még szerepet is vállalnak a Kollégák a szakszervezet tevékenységében.
Ha az indulatokon kívül esetleg van ötlete, javaslata, észrevétele, akkor kérem, hogy konkrétumokat szíveskedjen közölni. Minden támogatást, és segítő gondolatot szívesen fogadunk, hogy közösen tegyük jobbá ezt a szakmát, de ehhez nagy összefogás kell, ami még nincs.

Válasz a törölt hozzászólónak

FVSZ,2013.03.04 06:59

Megkérünk mindenkit, hogy mellőzzék a nyilvános fórumon a durva beszólásokat, mert azokat kénytelenek leszünk törölni.
A kérdésekre ugyanakkor a következőek a válaszok:
Minden szakszervezet igyekezett a törvények adta keretek között megtenni, amit csak lehetett. A hatásköreinket nem léphetjük túl, különben felszámoltatnak minket, és egy életre eltiltanak a közügyektől. Köztudott, hogy a jelenlegi kormány olyan intézkedéseket hozott főleg, amely a munkavállalók ellen van, és a vállalkozások javait szolgálja inkább. Az új Munkatörvény Könyve hatályba lépését sem tudta az ország összes szakszervezete megakadályozni, mert a nép kétharmados hatalmat adott a jelenlegi kormánynak, hogy ezt megtehesse. Hasonló a helyzet a kötelező továbbképzéssel is. Amellett a bevételt ismételten ellenőrizetlenül költhetik el a kamarai tisztviselők. A kötelező továbbképzés bevezetésére is számos valótlanságot találtak ki, és azt terjesztették a nyilvánosság előtt. A mi közleményeinket sehol sem jelenítették meg, csak a Kamaráét. Az érveink az államnak nem meggyőzőek. Egyértelmű, hogy csak a pénzbeszedésen, és a munkavállalók sanyargatásán van a hangsúly.
A törölt hozzászólás formáját a leghatározottabban elutasítjuk, mivel mi magunk is vagyonőrök vagyunk, és ebben a szakmában dolgozunk ugyanúgy, mint azok, akiknek az érdekeit képviseljük. Tehát az, aki jobban tudja csinálni az érdekvédelmet az lépjen a nyilvánosság elé és csinálja saját maga. Vagy be lehet lépni a szakszervezetbe, és lehet feladatokat vállalni annak érdekében, hogy a tényleges problémáktól kitakarítsuk az egész vagyonvédelmi ágazatot, de sajnos nincs meg a kellő összefogás. Könnyű a pálya széléről bekiabálni a játékosoknak, hogy, mit hogyan csináljon, és mikor, de a bekiabáló talán még labdába sem tud rúgni. Úgy gondolom, hogy ez így ebben a formában nem tisztességes.
Egyre többen fordulnak hozzánk különféle panaszokal a vagyonvédelmi vállalkozások ellen, és a segítségünket kérik, hogy hozzájussanak a munkabérükhöz, amiket visszatartanak. Mivel a legtöbb munkaadó nem túl együttműködő, ezért rengeteg különbözó hatósági eljárást, és pereket indíttatunk, hogy a munkavállaló hozzájusson mielőbb a pénzéhez, és, hogy felszámoltassuk a jogsértő vállalkozásokat.

FELHÍVÁS!

FVSZ,2013.03.03 20:07

ÖRÖMMEL ÉRTESÍTJÜK TAGJAINKAT, HOGY A FÜGGETLEN VAGYONVÉDELMI SZAKSZERVEZETET A 465345410735-69 -ES AZONOSÍTÓVAL FELVÉTELT NYERT AZ EURÓPAI UNIÓ NYILVÁNTARTÁSÁBA!

Válasz Jánosnak

FVSZ,2013.03.02 17:17

Kedves János!
Mivel a Kamarának nincsen pénzbevétele azóta, hogy nincs kötelező tagság, így valamit ki találtak, hogy újra pénzbevételük legyen.
Mindenféle valótlanságot kitaláltak ürügyűl, hogy ezt bevezessék. Sajnos senki nem fog egy Forinttal sem többet fizetni a vagyonőröknek azért, hogy levizsgázik pl. a szabálysértési és a büntető jogból, ami igazolja, hogy ezeket megismerte.
Nagyon sokan nem fogják tudni kifizetni a 60-70 ezer Ft-os fizetésükből, amit 300 óra munkával keresnek meg, mert ennivalóra, meg számlák kifizetésére kell a pénz.
Egyre többen jelzik, hogy inkább ki szállnak a szakmából, és mennek külföldre, de nem óhajtják eltartani a kamarai tisztségviselőket, akik, mint tudjuk főleg cégtulajdonosokból állnak.

balu@szekesfehervar.hu

János,2013.03.02 15:48

Tisztelt szakszervezett. érdeklődnék az új vizsgaredszerűl én nem értek vele együtt milyen alapon kell nekünk újra vizsgázni mert már mi egyszer vizsgáztunk belőle, legyen tanfolyam és oktatás de vizsgázni minek kell nem értem az egészet. Én még kamara tag vagyok de minek kezdem megbáni. Ha nekünk vizsgázni kell akkor az CNC és az autósok és az orvosok miért nem vizsgáznak 5 évente valaki hülye kitalálta. Ja majdnem elfelejtettem még fűzetni is kell érte. Gusztustalan amit művelnek velünk.

Válasz

FVSZ,2013.02.28 16:32

Tisztelt Kolléga!
Azért találták ki lényegében a kötelező továbbképzést, mert megszűnt a kötelező kamarai tagság, és valahogyan pénzt akar szerezni magának a Vagyonvédelmi Kamara. A kötelező továbbképzést 5 évente kell megcsinálni.