Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fórum

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1203. Baross u. 36

Boris Attila,2013.02.27 17:24

Tisztelt Hölgyem Uram !

Szeretnék érdeklődni Önöktől az Új vizsgával kapcsolatban, hogy pontosabban mit is takar. Mert ahogy a vagyonőr kollégákkal beszélgetek SOKAN FELHÁBORÍTÓNAK tartják ezt a vizsgát. Mert ügye bár a megszerzett vizsga papíron nem szerepel, hogy meddig érvényes csak annyi hogy - személy, és vagyonőri munkát végezhet.....!
Sok embernek az a még látása, hogy felesleges pénz lehúzás....
És mennyi idő közönként kell vizsgáznunk majd......újra.....

Igaz lenne JÓ SOK KÉRDÉSEM MÉG / persze a vagyon védelemmel kapcsolatban... / DE MINT ANNO IDŐBEN MEG MONDTÁK NEKEM HOGY MINDEN TÖRVÉNYNEK MEG VAN A KIS KAPUJA MEG ANNAK IS A KIS KAPUJA......

Segítségüket előre is köszönöm várom a válaszukat.

Tisztelettel Boris Attila

otthonvégezhetó, valós, korekt internetes munka

Hubay János,2013.02.27 12:59

Tisztelt KOLLÉGÁK!!! Ez több, mint amit keres.
Ezt a lehetőséget csak akkor fogadja el, ha ténylegesen hajlandó tenni legalább minimálisan azért, hogy pénzt keressen. Ha munkanélküli pénzkeresést szeretne, akkor ez nem Önnek való. Ha a gyors meggazdagodást keres, akkor ez az otthoni munka nem az Ön választása.
KORREKT-VALÓS! - Otthon végezhető, - mellék keresetként, - Internetes munkát kínálok. IGEN. Van ilyen is. Nem kell házalni, nem kell megvenni semmit, nem kell eladni semmit. Kötetlen munka, sok szabad idővel. Minden csak Önön múlik, ha kész arra, hogy saját maga ura legyen! Egy lehetőség, mellyel megalapozhatja jövőjét. Nem ígérek gyors meggazdagodást, de biztos megélhetést azt IGEN.
Részletes információk itt: http://href.hu/x/j934

Hubay János e-mail: hubaijanos@meno13.ws
Skype: herodes13q
Honlap: azenuzletem.meno13.ws

FELHÍVÁS!

FVSZ,2012.12.30 16:43

Felhívjuk minden Kolléga figyelmét, hogy, ha törvénytelenségről van tudomása, akkor tegye meg a bejelentést, akár névtelenül az illetékes hatóságoknál!
Ha:
- az órabér kevesebb, mint nettó 515 Ft
- nincs fizetett szabadság
- nem fizetnek bérpótlékokat
- nem jelentik be a foglalkoztatást
- 10.éig nem adják oda a teljes munkabért
- nincs munkaközi szünet
- nincs heti pihenő idő

akkor minden esetben a megyei Munkaügyi Felügyelőséghez írjatok levelet, és adjátok meg a cég adatait, és a munkavégzések helyét!


Ha:
- nincs bejelentés
- rendszeresen cserélődnek az alvállalkozások, ill., munkaerő kölcsönzők
- a főnökök minimálbérre vagy bérminimumra vannak bejelentve

akkor a területileg illetékes Adó Hivatalhoz írjatok, de minél több ifnromációt adjatok meg nekik (pl. kik és hol adják oda a fizetést, stb.)

Amennyiben:
- a munkabérből levonják a formaruha árát
- a megrendelő írásos engedélye nincs ott a munkavégzés helyén, hogy alvállalkozót, ill., munkaerő kölcsönzőt vonjon be a fővállalkozó
- nem annak a cégnek a formaruháját viselik a vagyonőrök szolgálat alatt, amellyel munkajogviszonyban állnak
- alvállalkozói láncolat van

akkor a területileg illetékes Rendőrkapitányságon tegyetek bejelentést.


A hatóságokhoz névtelenül is bejelentést tehettek, de fontos, hogy minél több információval szolgálatok. Ha a neveteket adjátok, akkor kérhetitek az adataitok zárt kezelését (bár ez automatikusan így szokott lenni).

Aki meg az elmaradt járandóságait akarja utólag behajtani a munkáltatójától, az meg a megyei Munkaügyi Bírósághoz fordulhat.

Ne féljetek feljelenteni a törvénytelenül foglalkoztató cégeket.

Re: FELHÍVÁS!

István Egerből,2013.01.22 20:55

Én pld nettó 395 öt kapok :( És a többi ha is stimmel !

Vállalkozás

Égető Dezső,2013.02.18 16:28

Tisztelt FVSZ!
Vállalkozó vagyok, egy fővállalkozó, egy alvállalkozó akinek a formaruháját viseljük, egy munkaközvetítő kivel szerződésben állunk és mi mint vállalkozó személy és vagyonőr. Ez ugye alvállalkozói láncolat? Ehhez hozzátesszük, hogy egy nagy állami intézménynél van mindez akkor kiderül, hogy nem tehetünk semmit sem. A fővállalkozótól jöttek ellenőrizni és ők is meglepődtek ezen de nem tudnak tenni ellene semmit sem. Lehet itt tenni valamit, vagy érdemes?

Re: Vállalkozás

FVSZ,2013.02.19 07:26

Tisztelt Égető Dezső Úr!

Olyan nincs, hogy a fővállalkozó nem tud mit tenni az alvállalkozói láncolat ellen. Elsőkörben felszólíthatja az alvállalkozóját, hogy a többitől szabaduljon meg, és, ha erre nem hajlandó, akkor szerződést bont vele, hiszen van másik sok ezer alvállalkozó amely a helyére jönne.
Mivel a vagyonvédelmi törvény tiltja az alvállalkozói láncolatot, ezért a területileg illetékes Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályánál lehet panaszt tenni. Továbbá, ha a fővállalkozótól jönnek ellenőrizni a munkavégzést, és velük is van alá-fölé rendeltségi viszony, és ők is adhatnak utasítást, meghatározzák a munkaidőt, azaz Ön egyéni vállalkozóként vagyonőr, akkor színlelt szerződéssel történik a foglalkoztatás. Ez a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatal hatáskörébe tartozik, és őket kell értesíteni.

Kiss Csaba válasz 2

FVSZ,2013.02.10 19:56

Kedves Kolléga!
A baloldali menüben láthatja a "belépés a szakszervezetbe" menüt. Arra, ha rákattint, akkor megtalálja a belépési nyilatkozatot. Azt kell letölteni, kinyomtatni, és elpostázni a székhelyünkre.
A panaszt részletesen le kell írni, benne a munkáltatóval és a munkaviszonnyal kapcsolatos információkat, és a kifogásokat a problémákról.
Kell még egy meghatalmazás is, amit le kell tanuztatni. Ezeket is el kell postázni.
A tagságot úgy kell érvényesíteni, hogy tagdíjat is rendezni kell. Ennek meglétét a hatóságok, az ügyészségek, és a bíróságok is ellenőrzik, hogy jogosultak vagyunk-e a munkavállaló képviseletére.
Ha kéri az adatainak zárt kezelését, akkor azt is írja le.

Re: Kiss Csaba válasz 2

szakszervezet,2013.02.10 20:11

Köszönöm a gyors választ,így fogunk cselekedni,és minél hamarabb el fogjuk küldeni az önök számára a belépési nyilatkozatot,a megbízást,és természetesen befizetjük a tagsági díjunkat is az önök által megadott számlaszámra!

Re: Kiss Csaba válasz 2

szakszervezet,2013.02.13 20:44

Üdv!Kinyomtattam,kiosztom,és miután mindenki kitöltötte,a részletes eset leírásokkal,valamint a megbízással együtt hamarosan küldjük,és természetesen a tagdíjat is közbe rendezzük!

Kiss Csaba válasz

FVSZ,2013.02.10 17:30

Tisztelt Kiss Csaba Úr!
Alapelv, hogy a közérdekű bejelentőt, és a jóhiszemű bejelentőt ne, érheti semmi hátrány azért, mert az általa vélt problémákat jelzi az illetékes hatóságoknak.
Ha belép a szakszervezetünkbe, és ad egy meghatalmazást, és egy részletes panasz elírást, akkor Ön helyett eljárunk. Első körben a munkáltatónak jelezzük a problémákat, és, ha nem szünteti meg, akkor hatósági ellenőrzéseket kérünk.
Célszerű lenne, ha lefotózná az őrhelységet minden szögből, ahol látszanak a falak, és a körülmények.
A penészes fal, a hiányzó közművek munkavédelmi jellegű problémák. Felhívom a figyelmét, hogy a penészes fal betegséghez is vezethet, ha hosszabb távon tartozókodik valaki az ilyen falak között, és akár allergiát is kiválthat. (Nem vagyok orvos, hanem ezt magam is tapasztaltam.)
A törvénytelen órabér, a bérpótlékok és a szabadság megvonás munkaügyi probléma, amihez kérem, hogy fényképezzen le, vagy fénymásoljon le mindent, ami a munkahelyén található. Minden dokumentum fontos lehet.
Az alvállalkozói láncolat már rendőrségi ügy, mert a vagyonvédelmi tevékenységet folytató vállalkozás kötelezettséget szegett meg, ha igaz, amit leírt.
Javaslom, hogy keressen meg hivatalosan, és megbeszéljük a részleteket.

Re: Kiss Csaba válasz

szakszervezet,2013.02.10 19:49

Köszönöm a gyors választ,természetesen mindent levideóztam,a falakat,őrnaplót,jelenléti íveket,szolgálat beosztást...stb.Mindenképp belépnénk a szakszervezetbe,mert a sorozatos törvénytelenségek végett nem csak én,hanem több kollégám is feljelentené őket.Már csak az lenne a kérésem,hogy legyen kedves tájékoztatni,hogy tudunk a szakszervezethez csatlakozni?Válaszát előre is köszönöm!

Győr,Újvilág u 6

Kiss Csaba,2013.02.10 15:44

Tisztelt Szakszervezet!A következő problémával fordulok önökhöz:A cégnél amely alkalmaz 24-48-as rendszerbe dolgozom,netto 450ft-os órabérért.Pihenőidő nincs,bérpótlékok nincsenek,se szabadság,se táppénz.Gyakorlatilag ahány órát dolgozik az ember,annyit számolnak el.Nemrég átkerültünk úgynevezett munkaerő közvetítőhöz,az ellenőrzéseket a fővállalkozó cég végzi,de más cég ruháját hordjuk.Nagyon úgy néz ki,hogy itt alvállalkozói láncolat van.A telephely,ahova most kihelyeztek bennünket,se víz,se villany,se fűtés,a fal szürke a penésztől.Többed magammal szeretnénk a céget feljelenteni,mert elegünk van a cég visszaéléseiből,az lenne a kérdésem,ha belépnénk a szakszervezetbe tudnának-e nekünk ebben segíteni?Ja és ha valaki szólni mer,azt azonnal kirúgják!Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz: Munka

FVSZ,2013.02.06 15:24

Kedves Balázs!

Ha a 12 órás szolgálatai alatt tud 4 órát aktívan pihenni megszakítás nélkül, akkor havi 240 óráig nettó 64.760 Ft, azaz bruttó 114.000 Ft jár. Ha nem tud pihenni egy az erre a célra kijelölt pihenő helységben, akkor járnak a bérpótlékok. A bérminimum évente emelkedik, amiről nem álom kérdése, mert valóság, és főleg nem kívánság műsor a munkáltatónak. Az este 18:00 és reggel 06:00 közötti szolgálatért a bruttó 655 Ft-ra járó +30%-os műszakpótlék já, valamint a 174 órán felül ledolgozott munkáért a bruttó 655 Ft-ra jár az 50%-os túlóra pótlék, ha nem tud egybefüggően pihenni 4 órát. Készenléti jellegű munkakör viszont 2 fő vagyonőrrel valósulhat meg, mert, ha az egyik a pihenő idejét veszi ki, addig a másiknak ott kell lennie és dolgozni kell. Ha a munkabér nem éri el a 2013.-as szintet, és nem tud pihenni sem 4 órát, de bérpótlékokat sem kap, akkor az a területileg illetékes Munkaügyi Felügyelet hatásköre. Felhívom a figyelmét, hogy, ha az őrnaplókban, és a jelenléti ívekben is mindenhol fel van tüntetve, hogy fejenként 240 órát dolgoztak mindannyian, de csak a bérminimumot kapják meg, akkor felmerül a munkáltatással összefüggésben elkövetett adó és TB csalás bűntettének gyanúja is! Ugyanis, ha a megrendelő minden egyes óráért fizet, amit Önök ledolgoztak, akkor a munkáltató is köteles kifizetni. Az nem törvényes, hogy a megrendelő kifizeti a fejenkénti 240 órát, de a munkavállalók meg csak a 174 órára járó összeget kapják meg. Ez a területileg illetékes Adó Hivatal hatásköre.
Amennyiben a tűzeset megtörténik, akkor minden esetben KÖTELEZŐ a területileg illetékes tűzotóságot értesíteni, mert ők a szakhatóság, és kizárólag a tűzoltóság jogosult tűzzel kapcsolatos dolgokat kivizsgálni.
Ha Önöknek csak annyi a teendő, hogy szemrevételezzék, hogy van-e tűz, vagy sem, akkor ez még belefér a hatáskörbe, de, ha már bármilyen tűzvédelemmel kapcsolatos feladatokat is adnak (pl. tűzriadóban és a kiürítésben a teendők, tűzoltás, stb.), akkor ehhez kell a megfelelő tűzvédelmi oktatás a munkába állás előtt, és bizonyos időszakonknét is. A tűzjelzőrendszer kezeléséhez kell egy oktatást is tartani a hozzáértő személytől. Védőital jellemzően akkor kell, ha szabadég alatt dolgoznak az emberek, és nyáron a tűző napon a kánikulában (hűtött ivóvíz), valamint télen a fagyban kell (pl. meleg tea). A védő ital hiánya, valamint a munka- és tűzvédelmi oktatás elmaradása a területileg illetékes Munkavédelmi Felügyelet hatásköre.
Ha minimális tűzesetről van szó (ami nem robbanás veszélyes), amit ellehet oltani egy hordozható készülékkel is, akkor nem feltétlenül kell hozzá védőfelszerelés, viszont a komolyabb tüzekhez meg a tűzoltóságnak van megfelelő eszköze. A komolyabb tüzeket is ők olthatják el.
A formaruhának minimum 1 év, maximum 2 év a kihordási ideje, utána térítés mentesen kellene újat adni. 2012-től annak a cégnek a formaruháját kell viselnie minden vagyonőrnek, amellyel munkajogviszonyban áll! Ha ez nem így van, akkor a területileg illetékes Rendőrkapitányságnak kell jelenteni a problémát.
Célszerűnek tartom, hogy az őrszolgálati dokuentumokat fénymásolja le, vagy fotózza le (őrutasítás, őrnapló, esemény napló, jelenléti ív, munkaidő beosztás, stb.) a saját maga érdekében.
A hatóságokhoz akár névtelen bejelentéseket is lehet tenni, csak kellő információval kell szolgálni, ami a problémákat illeti.
De, ha belép a szakszervezetünkbe, akkor mi is eljárhatunk Ön helyett, ha a belépési nyilatkozatot kitöltve elküldi, és egy részletes panasz leírást a meghatalmazással. A tagdíjat is ezzel egy időben kell rendezni, mert a hatóságok ellenőrzik, hogy minden feltétel teljesül-e ahhoz, hogy Önt képviseljük. Kérésére az adatait zártan kezeljük.

Munka

Balázs,2013.02.06 13:54

Tisztelt FVSZ!
A munkáltatóm és köztem kötött munka szerződésben havi 240 óra munkaidő és bruttó 108000 ezer forint van, amit még tavaly kötöttünk. A munkaviszonyom készenléti jellegű, ez 2 nappali és 2 éjszakai műszak 12 órában. Egy viszonylag nagy helyet őrzünk amit nappal 3-szor este 7-szer kell körbe járni, megadott időre és elhelyezett csekkpontokon csekkolni sorban. Nemrégen megkaptuk a tűzjelző rendszer felügyeletét, aminél ha jelzés van akkor egy őrnek ki kell vizsgálni, hogy tényleges tűzeset van-e. Ehhez semmiféle védőfelszerelés nem társul. Azt mondták órabér emelésről ne is álmodjunk. Munkaruha régi, kopott, azt sem kapunk. Védőital nincs. Törvényszerű ez így?

Válasz

FVSZ,2013.02.03 10:07

Tisztelt Kovács Béla Úr!
Az objektumőrzési munka az vagyonvédelmi tevékenység, amihez kell a vagyonőri igazolvány. Az igazolvány kiváltásához kell a vagyonőri bizonyítvány is. Az igazolvány kiváltásához kell az erkölcsi bizonyítvány, és most már el kell végezni egy kötelező továbbképzést is külön. Mind ezek birtokában lehet csak objektumőrzési munkát vállalni hivatalosan.
Felhívom a figyelmét, hogy a 240 óra munkára 2013-tól már nettó 74.670, azaz bruttó 114.000 Ft-ot kell, hogy adjon a munkáltató, amennyiben a 24 órás szolgálata alatt van lehetősége aktív egybefüggő megszakítás nélküli 8 óra pihenésre (alvásra) egy külön pihenő helységben. Ha ez ne mvalósúl meg, akkor a bérminimumnál sokkal több munkabér jár Önnek! (pl. bérpótlékok). A kötelező legkisebb órabér nettó 545, bruttó 655 Ft, aemlybe nincsbenne semilyen pótlék, vagy szabadság. Ez a személyi alap órabér 174 órára havonta. A 174 óra felett 50%-os túlórapótlék, valamint 30%-os műszakpótlék jár az este 18:00-06:00 közötti időszakra, ha nincs lehetőség 8 óra pihenésre.

Győr

Kovács Béla,2013.02.02 15:26

Tisztelt FVSZ!
A munkáltatóm objektumőrként alkalmaz havi 240 órában 68000 Ft-ért. Azt szeretném megtudni hogy az objektum őri tevékenységhez szükséges-e személy és vagyonőri igazolvány, vagy 8 általános végzettséggel is alkalmazhatják az embert?

Budapest

csősz lászló,2013.01.28 16:36

Válasz

FVSZ,2013.01.25 21:58

Tisztelt Rex!
Az, hogy a panasztétele miatt elbocstották, azzal az alapvető emberi jogai sérültek, mivel panaszt bárki, bárhol tehet. Ez benne van az Alaptörvényben is (IX Cikk).
(1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.

Emellett a vélemény nyilvánítása miatt is érte hátrányos intézkedés, vagyis diszkrimináció.
2003. évi CXXV. törvény:
8. § Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt politikai vagy más véleménye. (J)
Ennek kivizsgálását az Egyenlő Bánásmód Hatóság folytatja le.

Emellett életveszélyes megfenyegetésnek minősül az, ha a főnöke agresszívan azzal jön, hogy a fején széttöri a széket.
1978. évi IV. törvény: A szabadság és az emberi méltóság elleni bűncselekmények
Kényszerítés
174. § Aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz, amennyiben más bűncselekmény nem valósul meg, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
A fenyegetéssel kapcsolatban a területileg illetékes Rendőrkapitánysághoz fordulhat.

A színlelt szerződéssel való foglalkoztatás ügyében, pedig a területileg illetékes Munkaügyi Felügyelőséghez, és a Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz fordulhat.

Nem célszerű a munkaadó tudtára adni, amit tenni készül, mert abból nem sok jó sülhet ki. Célszerűbb inkább felvennie a kapcsolatot a hatóságokkal, vagy a jogi képviselőjével (pl. ügyvéd, szakszervezet), hogy azok intézkedjenek. Egy hivatalos szervnek nagyobb a tekintélye, mint egy "magányos farkasnak".
Ha belép a szakszervezetünkbe, akkor mi eljárunk Ön helyett. Felvesszük a kapcsolatot a munkáltatójval, és megpróbáljuk békés úton peren kívül megoldani a helyzetet.
Amennyiben érdekli a segítségünk, akkor keressen fel minket hivatalosan is.

Re: Válasz

rex,2013.01.26 12:18

köszönöm a választ, megfontolom a leírtakat, és a belépést.

Válasz

FVSZ,2013.01.25 20:11

Tisztelt "Nick"!

A G4S-nek van saját belső szakszervezete, amelynek elérhetősége a következő:
Cím: 1139 Budapest, Rozsnyai u. 21-25.
Telefon(ok): 06-1/237-3299, 06-20/957-8640.
Fax: 06-1/431-2990.
E-mail: szakszervezet@hu.g4s

Szakszervezet lévén belső kollektív szerződés van érvényben a saját alkalmazottak részére a cégnél. Javaslom, hogy elsőkörben keresse meg Nádas Mihály Elnök Urat, aki választ tud adni Önnek, és szükség esetén azonnal kivizsgálja a panaszát. Bár utóbbi esetben ez csak akkor lehetséges, ha tagja a szakszervezetüknek.
Arról senki se fog tudni, hogy ezt megkérdezi, és semmilyen hátránya nem lesz belőle.