Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


K.Ö.Z.L.E.M.É.N.Y.!

K.Ö.Z.L.E.M.É.N.Y.!

Az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociális Ügyek, és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága a CHAP(2013)1644 számon nyilvántartásba vett, de a 6332/14/EMPL és a NIF 2014/4174 számon az EU Pilothoz továbbított határozatában megállapításra került, hogy a 2012. évi I. tv. 91.§-a, azaz a „készenléti jellegű munkakör” az EU 2003/88/EK irányelvének 3., 17., és 22. Cikkejébe ütközik, ezért felszólításra került a Magyar Kormány, hogy 2 hónapon belül reagáljon, és intézkedjen. Ennek elmaradása esetén Magyarország ellen újabb kötelezettség szegési eljárás indul. (A hivatalos határozat jelen levélhez mellékelve van.)
A készenléti jellegű munkakörrel kapcsolatban a szakszervezetek többször fordult a Magyar Kormányhoz a megalakulása óta, jelezve a munkavállalók kárára történő visszaéléseket (melyeket a munkaügyi hatóság is korábban megerősített), de nem történt ez ügyben változás.
A készenléti jellegű munkakör lehetőséget ad arra, hogy a munkavállalókat havonta 200-300 órát (vagy még ennél is jóval többet) dolgoztassák bérpótlékok kifizetése nélkül, ugyanazért a munkabérért, mint, ha 174 órát dolgozna. Így a megengedett heti 40 óránál, ill., a túlórákkal együtt maximalizált 48 órát jelentősen túllépi a foglalkoztatás, amivel nem kerül kiadásra a munkavállaló számára a heti szabadnap, ill., a heti pihenő idő.
A vagyonvédelmi ágazatban különösen nagy a visszaélések száma, mivel papíron készenléti jellegűnek minősítik a vagyonőrök munkakörét, holott valójában nem az. Pl. a rendes munkaközi szünetek kiadása sok helyen elmarad, ami a leggyakoribb 24 órás szolgálat esetén egybefüggően 8 óra lenne megszakítás nélkül, viszont a munkáltatóknak hivatalosan se kell bérpótlékokat fizetni. A 24 órás szolgálatok miatt rengeteg elbocsátás volt a vagyonvédelemben, mert az agyondolgoztatott és kipihenetlen emberek nem bírták egészségileg hosszútávon a fokozott fizikai és pszichológiai igénybevételt.
A készenléti jellegű munkakört módosítani értelmetlen, mert az EU Közösségi jog túlórákkal együtt is 48 órában maximalizálta a foglalkoztatást, így a készenléti jellegű munkakört teljesen el kell törölni. Ez esetben a munkavállalók számára feltétel nélkül ki kell fizetni az éjszakai és a túlóra pótlékokat, amivel a munkabéreknek növekednie kell.
Továbbá a munkanélküliség jelentős csökkentését is várjuk, mivel nem egy munkavállaló fogja másik 2-3 ember munkáját elvégezni, hanem a kieső időre plusz munkaerőt kell alkalmazni. Ez több száz ezer munkavállalót jelent országos szinten más foglalkoztatási ágazatokat is érintve.

A hivatalos EU határozat itt megtekinthető: http://mddsz.ucoz.org/eu_hatarozat_a_keszenleti_jellegu_munkakorrol.pdf

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bp 1012 Attila út 117.

Villiam né .,2017.12.03 14:11

Engem ebben a hónapban úgy dolgoztattak sorozatosan 24/24 be hogy nem hogy egybe függő 8 óra de még 4 óra pihenő időt sem adtak ! Az egyik helyen 8 órás bejelentéssel Írattak velem alá munka szerződést semmiféle éjszakai meg délutános pótlék még csak szóba sem került ! A másik helyen azt hazudták elektronikusan be vagyok jelentve két hét elteltével ügyvédem közölte ilyen nincs hogy lennék bejelentve ha semmit nem irtam alá ? Béremet ledolgozott 240 órámat ezidáig sem fizették ki és ha jól sejtem nem is szándékoznak tönkre tettek lelkileg idegileg és fizikailag és egy forintot nem fizettek ! Ha tudja valaki hová fordulhatok jogorvoslatért kérem segítsen , írja meg lassan ott tartok , hogy ennyi gyalázatot már nem tudok elviselni öngyilkosságon töröm a fejem karácsony előtt képesek voltak szemrebbenés nélkül ezt tenni pedig halálra dolgoztam magam nem iszom még azt is megcsináltam nekik ami nem is tartozik a munkámhoz takarítottam szépítettem az őrbódét mindig pattantam bármit mondtak csináltam ha tudtok kérlek segítsetek .

Készenléti jellegű munkakör

FVSZ,2015.03.21 13:01

Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy már 2015. 03. 23.-án az országgyűés elé terjesztik az Mt. készenléti jellegű munkakör hatályonkívül helyezéséről szóló törvénymódosító javaslatot.

tolna

péter,2015.03.12 09:07

Nem lesz ebből semmi a kormány és a vagyon őr válalkozások egy levegőt szívnak. Szemétládák.

Re: tolna

Szabó Lajos,2015.03.12 09:21

Van benne valami de a dolgozóktól is sok függ !

Re: tolna

1956,2015.03.12 16:04

Akkor most szaharai,pokolian forró levegőt fognak SZIVNI! "Nem lesz ebből semmi":MIÉRT,ez az újabb dühitő KISHITÜSÉG?! EURÓPAI BIZOTTSÁG:-A KÖTELEZŐ KAMARAI TAGSÁG ELTÖRLÉSÉBŐL,SEM LETT SEMMI??! Újabb " trükkök" persze várhatóak,de a TRÜKKÖK SZÁZAIBÓL,A LEGNAGYOBB TRÜKK=/KAMU/KÉSZENLÉTI JELLEGÜ MUNKAKÖR-SZOLGÁLAT,RÖVIDESEN ELTŐRLÉSRE KERÜL!

Re: tolna

1956,2015.03.12 16:10

KOLLÉGÁK! NE JUSSUNK MÁR EL EGÉSZEN ODÁIG,HOGY MÁR A SAJÁT SZEMÜNKNEK SEM HISZÜNK! OLVASHATÓ:AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG HATÁROZATA!