Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Őrző-védőkkel és megrendelőkkel szemben indul büntető eljárás alvállalkozók igénybevétele miatt!

Őrző-védőkkel és megrendelőkkel szemben indul büntető eljárás alvállalkozók igénybevétele miatt!

A Közbeszerzési Hatóság (KH), büntetőfeljelentést tett a Semmelweis Egyetem objektumainak őrzés-védelmével összefüggésében, valamint a Volánbusz Zrt-nél a közbeszerzési törvény megsértése miatt (gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása).

Az ellenőrök két esetben az alvállalkozók bejelentésének elmulasztását, ezzel a közbeszerzési törvény megsértését is feltárták, így jogorvoslati eljárást kezdeményeztek.

A Semmelweis Egyetem őrzés-védelmi szolgáltatásával összefüggésben szintén gazdasági adatszolgáltatás kötelezettségének elmulasztása bűntett gyanúja miatt tett feljelentést a hatóság az alvállalkozók ellen. Ebben az ügyben újabb szakértői vizsgálatok indulnak az esetleges további büntetőjogi feljelentések alátámasztására.

A Volánbusz Zrt.-vel szemben a közbeszerzési eljárás figyelmen kívül hagyása, ezzel a közbeszerzési törvény megsértése miatt jogorvoslati eljárás indult, mivel a megkötött, többször módosított őrzés-védelmi szerződés 2013 végén megszűnt, ám a felek új közbeszerzési eljárás lebonyolítása nélkül fenntartották a jogviszonyt.

A közlemény felidézi: a Közbeszerzési Hatóság törvényi felhatalmazás alapján végzi a megkötött szerződések teljesítésével és az érvényben lévők módosításával kapcsolatos ellenőrzési tevékenységét.

Az ellenőrzési terv, valamint közérdekű bejelentések alapján folyó vizsgálatok célja a törvény előírásainak maradéktalan betartása és a szabálytalanságok szankcionálása a közpénzek átlátható és felelősségteljes felhasználása érdekében.

A Közbeszerzési Törvény értelmében a közbeszerzési eljárásokban fel kell tüntetni pontosan az igénybe kívánt venni alvállalkozót, és igazolni hivatalos papírokkal annak az alkalmasságát. Ha az alvállalkozót cserélni kell, akkor új közbeszerzési pályázatot kell kiírni, ami sose történt meg, és az alvállalkozókat rendszerint nem ismerte senki se.

A Semmelweis Egyetemet az Árgus Vagyonvédelmi Kft őrizte, míg a Volánbusz Zrt-t a Vol-Sec Vagyonvédelmi Kft.

Az alvállalkozók igénybevételének számos szigorú törvényi előírása van, amit be kell tartani!

Forrás: http://kozbeszerzes.hu/mutat/1550/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.